Palatul Culturii

Palatul Culturii

Una dintre cele mai impunătoare edificii ale oraşului Ploieşti, Palatul Culturii este o clădire construită în stil neoclasic francez, după planurile arhitecţilor E. Doneaud şi Toma T. Socolescu.

Lucrările la construcţia clădirii au început înainte de Primul Război Mondial, în anul 1906, însă au fost întrerupte de izbucnirea războiului, fiind reluate abia în anul 1924. Construcţia a fost finalizată la începutul anilor ’30 şi a fost inaugurată la data de 26 noiembrie 1933, în prezenţa regelui Carol al II-lea.

Clădire masivă, cu un corp central mare şi două aripi principale care îl întretaie aproape de capete, palatul impresionează prin unitate de stil, simetrie şi echilibru, cât şi prin varietatea celor patru registre ale faţadei. Clădirea este împărţită în demisol, parter, un etaj înalt şi încă un etaj mai scund. Este de remarcat intrarea principală a clădirii, aflată la nivelul primului etaj, în partea de sud a corpului central, la care se ajunge urcând treptele largi ale unei scări monumentale. Parterul şi primul etaj al edificiului cuprind câteva săli mari de şedinţă, cu lambriuri din lemn şi plafoane crestate. Clădirea cuprinde şi un hol mare format dintr-o parte a etajului I şi etajul al II-lea, denumit „Sala Paşilor Pierduţi” care reprezintă cel mai bun spaţiu expoziţional al municipiului Ploieşti.

Căi de acces: Str. Erou Călin Cătălin nr. 1, mun. Ploieşti, jud. Prahova

Adaugă comentariu