Casa de Cultură a Sindicatelor

Situată în centrul municipiului Ploieşti, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost construită între anii 1968 - 1972 şi este un edificiu modern, caracterizat prin simplitate. Casa de Cultură a Sindicatelor a fost concepută pe orizontală şi impresionează prin faţada vastă de sticlă, despărţită printr-un rând de case Citește tot...

Muzeul „I.L. Caragiale”

Muzeul „I.L. Caragiale” a fost deschis în anul 1962, când s-au sărbătorit 110 ani de la naşterea celui mai mare dramaturg român. Adăpostit în Casa C.C. Dobrescu, un monument de arhitectură de la finalul secolului al XVIII-lea, într-un spaţiu modern şi renovat, muzeul prezintă o frumoasă colecţie care Citește tot...

Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova

Clădirea care găzduieşte Muzeul de Istorie şi Arheologie Pahova este un monument de arhitectură construit în anul 1865, în stil neoclasic, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu. În curtea muzeului au fost plasate busturile domnitorilor Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu şi Alexandru Ioan Cuza, personalităţi cu o Citește tot...

Biserica Maica Precista

Monument de arhitectură, Biserica Maica Precista a fost construită în anul 1820, în vremea domnitorului Ioan Alexandru Şuţu, pe locul unei biserici mai vechi despre care nu există foarte multe informaţii. Purtând hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Naşterea Maicii Domnului”, biserica parohială are ca ctitori membrii familiei Cantilli, Citește tot...

Casa Hagi Prodan

Construită în jurul anului 1785, Casa Hagi Prodan a aparţinut negustorului Ivan Hagi Prodan (1775 - 1849). Clădirea a adăpostit, după Primul Război Mondial, Muzeul Prahovei, urmând ca după jumătatea secolului al XX-lea să devină secţie a Muzeului de Istorie. Începând cu anul 1989, muzeul prezintă şi o Citește tot...

Palatul Culturii

Lasă un comentariu  

Palatul Culturii

Una dintre cele mai impunătoare edificii ale oraşului Ploieşti, Palatul Culturii este o clădire construită în stil neoclasic francez, după planurile arhitecţilor E. Doneaud şi Toma T. Socolescu.

Lucrările la construcţia clădirii au început înainte de Primul Război Mondial, în anul 1906, însă au fost întrerupte de izbucnirea războiului, fiind reluate abia în anul 1924. Construcţia a fost finalizată la începutul anilor ’30 şi a fost inaugurată la data de 26 noiembrie 1933, în prezenţa regelui Carol al II-lea.
Citește tot…

Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”

Lasă un comentariu  

Muzeul Memorial Nichita Stănescu

Inaugurat la data de 13 decembrie 2002, în casa natală a scriitorului, Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” este secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova. Clădirea care adăpoşteşte expoziţia permanentă dedicată poetului a fost construită de către bunicul poetului, şi de doi dintre fii acestuia, printre care şi tatăl poetului, între anii 1926–1927.
Citește tot…

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova

1 comentariu

Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova este una dintre cele mai importante instituţii cultural-ştiinţifice ale judeţului şi din ţară.

Muzeul este alcătuit din şapte secţii, fiecare bine definită, cu sediul central la Ploieşti. Secţia Ploieşti este reprezentată de Muzeul de Ştiinţele Naturii – „Muzeul Omului”, găzduit de Palatul Culturii, şi Acvariu. În cadrul Secţiei Ploieşti sunt reunite aspecte importante ale biologiei umane, şi anume antropogeneză-antropologie, rase umane şi subrasele populaţiei românesti, anatomie şi fiziologie, genetică umană, ecologie, demografie, ocrotirea naturii, creativitate umană şi ecosisteme antropice din România.
Citește tot…

Palatul politico – administrativ

Lasă un comentariu  

Palatul politico-administrativ

Denumit şi „Casa Albă”, Palatul politico-administrativ reprezintă sediul actual al Primăriei Ploieşti şi una dintre cele mai impresionante clădiri ale centrului muncipiului Ploieşti.

Construcţia edificiului a început în anul 1968 şi a durat trei ani, fiind proiectat de arhitectul Sever Niţu, care a reuşit să creeze o clădire originală, impresionantă şi practică totodată, ţinând cont de întrebuinţarea sa.
Citește tot…

Bustul lui Nicolae Iorga

Lasă un comentariu  

Bustul-lui-Nicolae-Iorga

Situat în faţa Palatului politico-administrativ, Bustul lui Nicolae Iorga a fost ridicat în memoria marelui istoric, critic literar, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, politician, profesor universitar şi academician român.

Născut la data de 17 ianuarie 1871, în Botoşani, Iorga a fost dotat cu o memorie excelentă. Acesta cunoştea istoria universală, mai ales pe cea română în cele mai mici detalii. Nicolae Iorga este autorul unui număr uriaş de publicaţii: aproximativ 1250 de volume şi 25000 de articole.

Nicolae Iorga a avut un sfârşit tragic, fiind asasinat la data de 27 noiembrie 1940 de către legionari, după ce a fost ridicat de la vila sa din Sinaia. Corpul său plin de gloanţe a fost găsit în apropierea comunei Strejnicu.
Citește tot…