Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova

Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova este una dintre cele mai importante instituţii cultural-ştiinţifice ale judeţului şi din ţară.

Muzeul este alcătuit din şapte secţii, fiecare bine definită, cu sediul central la Ploieşti. Secţia Ploieşti este reprezentată de Muzeul de Ştiinţele Naturii – „Muzeul Omului”, găzduit de Palatul Culturii, şi Acvariu. În cadrul Secţiei Ploieşti sunt reunite aspecte importante ale biologiei umane, şi anume antropogeneză-antropologie, rase umane şi subrasele populaţiei românesti, anatomie şi fiziologie, genetică umană, ecologie, demografie, ocrotirea naturii, creativitate umană şi ecosisteme antropice din România.

În anul 1956 s-a deschis primul muzeu de ştiinţele naturii, pe principii dioramatice, ce prezenta flora şi fauna zonei, precum şi o secţie de evoluţionism. După cutremurul din anul 1977, muzeul a fost refăcut cu o nouă tematică referitoare la geografia şi geologia zonei aflate între Dâmboviţa şi Râmnicu Sărat, colecţii de plante superioare, moluşte, fluturi exotici şi un acvariu care adăposteşte în prezent 50 de specii de peşti exotici în 60 de vase acvarii şi o expoziţie de păsări exotice.

Pe lângă cele şapte secţii, în cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, mai funcţionează patru laboratoare, zece depozite patrimoniale, un sector cu probleme economice, un sector cu probleme de personal, salarizare, cabinet de informatică, editură, bibliotecă de specialitate, cabinet metodologic, arhivă, fototecă, birou tehnic, un sector de administraţie şi pază, un atelier de întreţinere a instalaţiilor electrice şi sanitare şi a mobilierului.

Căi de acces: Str. Erou Călin Cătălin nr. 1, mun. Ploieşti, jud. Prahova

Răspuns pentru Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova

  1. Asociatia SIRA

    Una dintre cele mai importante instituţii cultural-ştiinţifice ale judeţului Prahova şi din Romania.

Adaugă comentariu